Zo zagen de ‘streekproeven’ in Kortrijk, Lendelede en Avelgem eruit: 'Gezellige avonden waarbij de korte keten centraal staat'

Om buurtbewoners te verleiden tot meer betrokkenheid bij lokale voedselspillen, organiseert Voedselrijk Zuid-West-Vlaanderen regelmatig ‘streekproeven’. Dat zijn ontmoetingsmomenten waarbij consumenten en producenten, maar ook andere schakels in de keten, ideeën kunnen uitwisselen en in debat treden. De meest recente streekproeven vonden plaats in Kortrijk, Lendelede en Avelgem. ‘Het waren boeiende en bruisende avonden, waar de deelnemers meer leren over korte keten’, klinkt het.

Op 31 maart was het de beurt aan Kortrijk. Tal van gepassioneerde producenten, consumenten, ecologische tuiniers en kringloopkrachten waren van de partij in de ecologische hoeve ‘Heerlijkheid van Heule’.

De aanwezigen omschrijven de bijeenkomst als ‘een gemoedelijke, gezellige avond waar veel gediscussieerd werd en waar heel verschillende mensen elkaar vonden in een constructief gesprek over de korte keten in de regio en hoe die te versterken’. Met een heerlijk versgebakken broodje met rode biet, appel, witloof, feta en gehaktballetjes in de hand brainstormden ze onder andere over fietstochten om het concept van de korte keten bekender te maken.

Proeven, genieten en uitwisselen

Ook tijdens de Streekproef op 28 april in ‘Hoeve Vercamer’ te Lendelede was het smullen. Dimitri Bouckeljoen stelde er de werking van de samentuin op Hoeve Vercamer voor. Ecokok Michel Gonzaga serveerde hapjes die ze maakte met de producten van bioboer Klaas Ysebaert. Daarbij vertelde ze onder meer hoe je met lokale seizoensgebonden ingrediënten heerlijk kookt zonder uren voorbereiding. Verder hadden de deelnemers een geanimeerd gesprek om te kijken wat er leeft in Lendelede qua lokale voedselproductie en korte keten, hoe ze dat kunnen versterken én welke nieuwe initiatieven ze graag zien groeien.

De meeste recente streekproef vond tot slot plaats op 3 mei in GC Spikkerelle in Avelgem. Korteketenpionier en hertenboer Marc Bossuyt lichtte alle aspecten van zijn bedrijf toe. Bovendien had hij het over zijn visie over de korte keten. Ook vertelde Katleen Deseyn van de Sterhoek hoe zij op de hoeve productie, hoeveverkoop en catering met elkaar verbindt en welke heerlijke producten je bij hen kan degusteren.

Wil jij ook een streekproef bijwonen? Noteer 24 mei dan alvast in je agenda. Dan zal er namelijk eentje plaatsvinden in ‘t Goed Ter Heule in Lauwe. Wij gaan er samen een aantal thema’s die uit de eerste streekproeven voortkwamen verder concreet uitwerken. Je vindt alle informatie over deze streekproef, de agenda, de thema’s en hoe je kan inschrijven op deze pagina.