Leerlingen Talententuin Lendelede spelen het Voedselspel

De leerlingen van het derde en het vierde leerjaar van basisschool De Talententuin aan de Hoeve Vercaemer in Lendelede mochten onlangs op deze mooie locatie in het Patrijzenbos zich samen met hun leerkrachten onderdompelen in de wereld van lokale voeding en korte keten. En of ze er van genoten hebben! Lendelede wil met deze activiteit kinderen laten kennismaken met Voedselrijk, een regio die rijk is aan lokale en duurzame voeding.

Het voedselspel is één van de acties die kaderen in Voedselrijk, de regionale voedselstrategie van Zuid-West-Vlaanderen. “Deze strategie heeft tot doel een stevig steentje bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van de regio door de productie en verkoop van lokaal en seizoensgebonden voedsel aan te moedigen,” vertelde Dimitri Boeckeljoen van het Sociaal Huis. Het spel laat kinderen van het lager onderwijs in verschillende spelen kennismaken met het belang van lokale voeding. Zo ontdekken ze in een levend ganzenbord welke lokale initiatieven er zijn en leren ze de voedselkaart kennen in het spel ‘Coletje mag ik oversteken’. De kinderen knutselen hun fruitboomgaard en gooien in de groenten-estafette de benen los op het ritme van het seizoen. Al spelend ontdekken kinderen wat er aan voedsel wordt geproduceerd in de regio. Ze gaan aan de slag met de voedselkaart, een handige tool die alle regionale producenten verzamelt op één plek. Het voedselspel geeft kinderen kansen om duurzame keuzes te maken op lange termijn."

“Ook Lendelede is rijk aan voedsel en korteketeninitiativen. Op de kaart vind je acht voedselspillen, gaande van de verkoop van groenten en fruit tot lekkere ijsjes en zuivel. Bovendien wordt sinds een aantal jaar met een groep vrijwilligers ecologisch getuinierd in de Samentuin op de site Hoeve Vercaemer.”

Na de vele corona-beperkingen was het een verademing om samen op een buitenlocatie actief aan het leren te gaan in spelvorm, voor de kinderen en hun begeleiders. Tijdens het voedelspel mochten de kinderen als tussendoortje ook proeven van heerlijke lokale aardbeien –dat werd al evenzeer gesmaakt als de voedselspelen zelf. De leerlingen en leerkrachten van de Talentuin waren heel enthousiast over wat ze opstaken tijdens deze actieve voormiddag. Ze informeerden al naar een vervolg op het spel volgend jaar!