Lekker Lokaal - Consument vindt boer/Boer vindt consument

De partners van Voedselrijk Zuid-West-Vlaanderen nodigen je van harte uit op het eerste Voedselrijk netwerkevent. Kom naar “Lekker lokaal” voor een avond vol ontmoeting en uitwisseling over de korte keten in je streek.

Donderdag 3 oktober, in het Mechaniekersgebouw op de Transfo-site in Zwevegem.

18u Onthaal met broodje

18u30 Welkom door Schepen Isabelle Degezelle (Zwevegem)

Over Voedselrijk

Wat willen we bereiken in de regio Zuid-West-Vlaanderen en hoe geven we dit met alle partners vorm? door Frank Petit-Jean (Velt)

19u Keynote: Mystery shoppers keren korte keten binnenstebuiten

door Katrien Grauwet (Inagro) en Lies Kestelyn (Vives)

De consument hecht steeds meer belang aan beleving en authenticiteit, zeker bij de keuze en de aankoop van voeding. Voedselproducenten spelen hier al op in door het aanbieden van hun producten via de korte keten maar er is ruimte om nog meer rekening te houden met nieuwe trends en de behoeftes van de consument. Via het project Farmer Business+ slaan Inagro en Vives de handen in elkaar om vanuit consumentenonderzoek producenten bij te staan in de professionalisering van hun korte keten afzet.

We nemen je mee de boer op. Mystery shoppers verkenden de voorbije maanden West-Vlaamse korteketenafzetpunten. Hun ervaringen voor, tijdens en na de aankoop werden samengelegd en geanalyseerd. Dit inzicht in de (nog niet) korte keten klant in een niet-stedelijke omgeving vormt een belangrijke bouwsteen voor meer korte keten op maat van de klant.

19u30 Workshops

Bij inschrijving kan je 2 workshops kiezen uit onderstaand aanbod. Maximaal 15 personen per workshop.

1. “Ijshoeve D’hooge Scheure – De “keuze” van een boer voor korte keten”

    Door Lieven Ryckewaert van de Ijshoeve uit Harelbeke

    Lekkere hoeveboter, smeuïge yoghurtjes, verfrissende ijsjes maken,… Het klinkt fantastisch (lekker) en dat is het ook. Maar was en is dit de eerste keuze van de landbouwer? Tijdens deze workshop leer je over het hoe en wat van de keuzes die landbouwers kunnen maar ook niet kunnen maken. Samen bekijken we hoe ze daarin ondersteund kunnen worden. Een realistische blik achter de schermen van een overstap naar korte keten. Voor boeren en geïnteresseerden.

    2. “Korte ketens kunnen ook verbinden – Dorpspunt Beveren aan de Leie”

      door Jan Vermeulen (De Lovie, begeleider Mobius) & Jolien Mahieu (De Lovie, medewerker Dorpspunt in Beveren)

      En als we korte keten nu eens zien als een element in een groter geheel van dienstverlening in een plattelandsomgeving?

      Sinds begin 2017 biedt het Dorpspunt in Beveren een assortiment van producten aan voor de inwoners van de plattelandsgemeente Beveren aan de IJzer die zowat de dagelijkse behoeften dekken. Al deze producten worden aangeleverd binnen de korte keten en door lokale leveranciers. Daarmee pogen we de vervoersarmoede in een dorp zonder dienstverlening aan te pakken.

      De korteketenproducten lokken het dorp binnen. De dorpelingen vinden er zo veel meer: een ontmoetingsplek, een gezellig café, een activiteitenaanbod en een dienstverlening voor het dorp en binnenshuis. We proberen een winwin te creëren voor alle betrokkenen: het dorp, de leveranciers en de mensen met een beperking die het dorpspunt uitbaten.

      3. "De Buurderij: Consumenten en producenten vinden elkaar".

        door Rita Suwier, Coördinator Buurderij Kortrijk

        Rita Suwier is de enthousiaste trekker van de Kortrijkse Buurderij. Dit is een online bestelplatform voor korteketenproducten uit de regio rondom Kortrijk. Eénmaal per week komen de producenten met de bestelde verse producten naar “De Villa” van de Vetex-wijk, een plek om hun klanten mét een verhaal te bedienen.

        We brainstormen samen met haar over de goede werking van de Buurderij en gelijkaardige projecten zoals Voedselteams en Lokaal. Wat is de aantrekkingskracht van deze formules en hoe versterken we samen de dynamiek van deze prachtige korteketeninitiatieven? Hoe kunnen ze bijdragen aan een wijkwerking?

        4. “Samentuin hoeve Vercaemer Lendelede – Samentuinieren en zoveel meer …”

          door Dimitri Bouckeljoen, maatschappelijk assistent OCMW Lendelede i.s.m. een tuinier

          Een groep vrijwilligers tuiniert samen op een ecologische manier in de Samentuin van Lendelede en kookt regelmatig samen met de oogst. Het is een plaats waar mensen samenkomen, -werken, beleven, zinvol bezig zijn, ideeën uitwisselen en genieten – voor de deelnemers dus heel wat meer dan enkel groenten kweken. Jong of oud, rijk of arm, autochtoon of allochtoon, meer of minder mobiel: iedereen is welkom!

          De gemeente licht toe hoe Samentuin hoeve Vercaemer een verbindende rol speelt voor al deze groepen. Zowel de succesfactoren als de moeilijkheden komen aan bod – een inspiratiebron voor andere gemeentes en OCMW’s maar ook voor burgers die dromen van een gelijkaardige plek in hun gemeente.

          5. De Grenshoeve: De succesfactoren voor een geslaagde omschakeling naar een CSA-zelfplukboerderij:

            Door An Van Wijmelbeke van de Grenshoeve uit Bellegem/Sint-Denijs

            Landbouw vraagt steeds meer specialisatie, schaalvergroting of industrialisering om een haalbaar inkomen te hebben, vaak met niet evidente keuzes. Luc en An stapten over van varkensteelt naar intensieve korteketengroententeelt. Ze hebben nu een CSA-zelfplukhoeve met een zeer ruim aanbod aan groenten en fruit, waar de klanten-consumenten op de hoeve zelf hun groenten oogsten. Het rechtstreekse contact tussen producent en gebruiker is duidelijk belangrijk, en zorgt voor begrip en verbondenheid.

            Samen bespreken we hoe je deze verbondenheid tussen boer en klant kan creëren en vergroten. Producenten en consumenten wisselen van gedachten.


            Dank voor je interesse. Inschrijvingen voor het evenement zijn niet meer mogelijk om organisatorische redenen. Maar schrijf je in op onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van nieuwe activiteiten van Voedselrijk de komende maanden.