Een terugblik op de tweede streekproef in Kortrijk

Er was op 24 mei heel wat volk bij boerderij Goed ter Heule in Kortrijk (Lauwe). Daar vond namelijk een streekproef plaats. ‘Het was een geslaagde avond’, klinkt het.

De avond begon met een rondleiding op de boerderij. Daarbij gaf Hubert Dewitte een uitgebreide toelichting over het ontstaan en de werkwijze ervan. Justine Dewitte besprak vervolgens de duurzame aanpak en de filosofie van het bedrijf waar het ‘no-waste-principe’ de belangrijkste leidraad is. Circulariteit, geen voedselverspilling en eten wat het seizoen en het veld ons brengt staat centraal, zowel bij het telen als bij de verkoop als in het pas geopende restaurant.

Daarna was het tijd om de magen te vullen. De gesprektafels startten dan ook met een heerlijk groentebuffet. ‘Het was een actieve en gezellige avond waar productief gebrainstormd werd en waar heel verschillende mensen mekaar vonden om samen enkele concrete acties uit te werken om de korte keten in de regio te versterken’, aldus Carina Govaert en Jan Vannoppen, die voor Velt alles in goede banen leidden.

Ideeën

Er zijn twee ideeën die waarschijnlijk verder zullen worden uitgewerkt. Ten eerste een kookwedstrijd met korte keten-producten. Dat zal een samenwerking worden met de lokale tuinbouwschool PTI, een hotelschool en samentuin Venning. Een tweede plan is om tijdens de week van de korte keten meer animo te creëren en meer bezoekers trekken naar korte keten-bedrijven