Verwen jezelf met lekkers uit je buurt

Tijd om je opnieuw te verwennen met een heerlijk recept met producten uit eigen streek.

Koop je je ingrediënten lokaal, dan steun je niet alleen de producenten uit je buurt maar draag je ook zorg voor onze planeet door je voedselkilometers te beperken. Op de kaart van Voedselrijk vind je in een wip de producenten uit je buurt waar je alle benodigdheden vindt.

Recept: Gebraden platte bil met jus van Keyte bier

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 1 kg platte bil van hert
  • 500 ml Keyte bier
  • 100 gr hoeveboter
  • 400 gr shiitakes
  • 400 gr Parijse champignons
  • 10 sjalotten
  • 5 jeneverbessen
  • 3 teentje look
  • 1 bieslook
  • 1 rode biet
  • 12 duinaardappelen
  • Peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150°.
  • Pel de sjalotten en snijd fijn. Kleur ze samen met de look en het vlees aan in hoeveboter.
  • Voeg de jeneverbessen en het Keyte bier toe.
  • Plaats gedurende 10 min. in de oven.
  • Haal het vlees uit de oven en laat het 15 min. rusten. Snijd in plakjes.
  • Haal de jus door een zeef en monteer op het laatste moment met koude hoeveboter.

Shiitakes en Parijse champignons

  • Snijd de shiitakes en Parijse champignons in grove stukken en stoof ze aan in hoeveboter.
  • Werk af met fijn versneden bieslook en peper en zout.

Rode biet

  • Kook de rode biet (winterbiet 2 uur koken en zomerbiet ½ uur koken).
  • Pel en snijd in plakken. Steek cirkels uit met een uitsteekvorm.

Duinaardappel

  • Snijd met een appelboor de ongeschilde duinaardappelen in een champignonvorm.
  • Kook de duinaardappelen in water met zout.
  • Verfris de aardappelen onder koud stromend water en kleur aan in boter.
  • Kruid met peper en zout.

Recept van 100% West-Vlaams.