Lekkere yoghurt maken kan je zelf

Yoghurt, het is lekker én gezond. Wist je dat je yoghurt bovendien ook zelf kan maken met melk van een melkboer bij jou in de buurt?

Wat heb je nodig?

  • melk
  • melkzuurbacteriën
  • een constant warme plaats
  • een koelkast.

1. Melk

Melk kan je ook bij de lokale melkboer halen: deze melk is niet gehomogeniseerd, niet ontvet en dus puur natuur. Probeer dit zeker eens en proef het verschil.

2. Melkzuurbacteriën

Deze goede bacteriën heb je nodig als starter en vind je in levende yoghurt bvb bioyoghurt die “vast” is en gemakkelijk breekt, geen lopende yoghurt dus. Je kan yoghurtbacteriën of yoghurtferment ook online kopen of in de natuurvoedingswinkel of doe-het-zelf winkel waar je producten vindt voor het maken van wijn, bier, confituur, kaas enz.

3. Een constant warme plaats

Op zomerse dagen kan je de melk met levende yoghurtcultuur in een pot of fles gewoon op een tochtvrije plaats in de zon zetten met een handdoek er rond.

Op koudere dagen is een thermosfles met brede opening een goed alternatief.

Je kan voor het gemak ook een yoghurtmachientje kopen dat de temperatuur constant houdt.

Aan de slag

Verwarm de melk tot ze bijna kookt tot 80-90 °C, dit is wanneer de eerste belletjes in de melk naar boven beginnen te komen. Zo wordt de melk gepasteuriseerd en worden eventuele ziekteverwekkers gedood. Bovendien zal de melk beter fermenteerbaar zijn door een gedeeltelijke melkeiwitafbraak.

Laat de melk dan afkoelen in een fles of bokaal tot lichaamstemperatuur of iets warmer ( 37 – 40°C). Voeg dan de levende yoghurtcultuur toe: één volle eetlepel per liter melk. Roer en giet in de thermoskan of gebruik de yoghurtmachine om de bacteriën te laten groeien bij hun ideale warmte. Na ong. 6 uur zul je merken dat de melk dik is geworden en dat ze in de frigo verder kan afkoelen. Je kan ze dan eventueel overscheppen in kleine bokaaltjes, in porties op jouw maat.

Bij gebruik van een yoghurtmachine volg je de instructies voor gebruik van de machine. Het kan zijn dat je 1 nacht moet wachten tot de melk dik geworden is.

Hangop of labneh

Na het maken van de yoghurt, kan je het vocht of de wei laten weglopen door de yoghurt te filteren in een neteldoek of kaasdoek. Bind het doek toe met een touw en hang dit op aan de rand van een pot/bokaal waarin je de melkwei opvangt. Zet dit in de frigo gedurende een ½ dag of langer. Je zult merken dat de yoghurt naarmate de tijd verstrijkt vaster en minder zuur wordt. Dit noemen we hangop of labneh.

Hangop Spice it up-variaties

De hangop of labneh kan je nu puur eten op je boterham met een laagje confituur erop of kruiden met zout, peper, olijfolie en (wilde) tuinkruiden of groenten zoals bieslook, daslook, kraailook, venkelloof, jonge melkdistelblaadjes, tuin- en of veldkers, zeer fijn gesnipperde prei, gekarameliseerde witloof. Je kan ook met in geoliede handen bolletjes draaien van de sterk uitgelekte hangop en deze onderzetten in een bokaal met gekruide olijfolie.

Wortelhangop

Stoof op een zacht vuur ongeveer 150g knolselder, wortel, pastinaak (apart of gemengd), grof geraspt met 1 teentje knoflook gedurende 5 minuten. Voeg peper, zout en een beetje chilipeper toe. Ook de schil van een halve citroen erbij smaakt lekker. Laat afkoelen en meng onder 200g uitgelekte yoghurt. Voeg ev. wat slagroom of yoghurt toe. Sprenkel er nog wat olijfolie over en een draai van de pepermolen.

Recept van Veerle D. van de Heerlijkheid van Heule