Hartverwarmende winterrecepten met lekkers uit je buurt

In Avelgem, Harelbeke, Kortrijk en Lendelede vind je gedurende 2 maanden enkele Voedselrijk-panelen op een publieke plek. Je kan er jouw ideeën over lokale voeding kwijt én een lekker winters recept ontdekken.

Geniet alvast van een heerlijke pompoen- en wortelsoep. Of wat dacht je van champignon-walnotenpaté?

Op onze Voedselrijk-kaart vind je verkooppunten uit je buurt voor alle ingrediënten.

-------------------------------------------

Pompoen-wortelsoep

Recept: pompoen- en wortelsoep

Voor 3-4 personen - 25 + - minuten voorbereiding - 15 minuten bereiding

Ingrediënten

  • 250 g winterwortel
  • 250 g pompoen
  • 4 el olijfolie
  • 1 ui
  • Een stuk gember van ongeveer 3 cm
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kleine takjes rozemarijn
  • 1 gedroogd chilipepertje (Optioneel)
  • 1 groentebouillonblokje
  • 700 ml water
  • 100 gr kaas naar keuze
  • 2 el pompoenpitten om af te werken
  • Een paar takjes basilicum of peterselie
  • Zwarte peper en zout.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de wortel met een dunschiller en snijd hem in stukken. Was de schil van de pompoen en snijd een stuk pompoen van ongeveer 250 gram in blokjes. Schillen is niet nodig voor biologische pompoenen zoals butternut en hokkaido. Leg de wortel- en pompoenstukken in een bakblik en meng goed met 3 eetlepels olijfolie. Kruid goed met peper en zout. Zet het bakblik in de oven en rooster de groenten ongeveer 30 minuten tot ze zacht zijn.

2. Snijd de ui fijn. Schil het stuk gember en snijd fijn. Bak de ui met 1 eetlepel olijfolie in een ruime pan glazig. Voeg de gember toe en bak even samen. Voeg de wortel- en pompoenstukjes toe. Hak het teentje knoflook fijn en bak even mee met de ui en de gember. Hak het chilipepertje fijn en voeg samen met de rozemarijn toe. Voeg het bouillonblokje en water toe. Breng de soep aan de kook en laat een paar minuten zachtjes koken.

1. Vis de rozemarijntakjes uit de soep en pureer de soep met een staafmixer. Kruid goed af met zwarte peper, schep de soep in een kom en brokkel of rasp de kaas erover. Garneer de soep met pompoenpitten en verse basilicum of peterselie.

Recept van de Kortrijkse Velt-ecokok Michel Gonzaga

Champignon-Walnotenpaté
Champignon-Walnotenpaté

Champignon-walnotenpaté

Ingrediënten

  • 100 g sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 250 g champignons
  • 1 el olijfolie
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 100 g walnoten
  • 2 el gehakte peterselie
  • peper en zout

Bereiding

Versnipper de sjalotjes en de knoflook. Snijd de champignons in schijfjes. Stoof de sjalot en de knoflook in de olijfolie tot ze zachtjes kleuren.

Voeg de champignons, de tijm en de rozemarijn toe en stoof tot de champignons gaar zijn.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze lichtjes kleuren en lekker geuren.

Hak de champignons en de noten met de peterselie in een hakmolentje of keukenmachine.

Breng op smaak met peper en zout.

Garneertip: blauwe kaas, chutney, rucola, kruidige yoghurtdressing
Broodtip: maisbrood

Recept uit Lekker gesmeerd, het kookboek voor ecologische spreads van Velt vzw.