Goed nieuws: steeds meer mensen vinden hun weg naar de korte keten

De coronamaatregelen zorgen voor heel wat problemen in de landbouwsector. Toch is er ook goed nieuws. Steeds meer mensen vinden namelijk hun weg naar de korte keten.

Voedselproducenten hebben een harde dobber aan de maatregelen om de gevolgen van het coronavirus in te perken. Zij zien hun afzet in de horeca en op de markten wegvallen, hoeveterrassen liggen stil, boerderijbezoeken en andere activiteiten kunnen niet doorgaan. Ook een groot deel van onze Voedselrijk-streekproeven en voedselspelen kunnen helaas niet plaatsvinden.

Aan de andere kant heeft het virus ook positieve gevolgen. Zo vinden steeds meer mensen hun weg naar de korte keten. Ook in Zuid-West-Vlaanderen is dat het geval. Er zijn diverse verklaringen voor dit fenomeen. Een van die verklaringen is dat mensen zo veel mogelijk de supermarkt proberen te vermijden omdat hier nog altijd veel mensen samenkomen. Daarnaast zijn de producten van de korte keten door minder handen gepasseerd: je weet waar en door wie jouw voedsel geteeld is, en het komt vers van het veld op je bord. Gezonder wordt het niet. En door lokaal te kopen, steun je ook nog eens onze economie en je buurman-boer.

Voedselrijk is in ieder geval heel tevreden met dit nieuws, en blijft de kaart op www.voedselrijk.be aanvullen met nieuwe korte ketenpunten in regio Zuid-West-Vlaanderen. We hopen dan ook dat de aandacht voor de korte keten zal aanhouden en blijft groeien, voor een blijvend duurzaam lokaal voedselsysteem in Zuid-West-Vlaanderen.