Lekker Lokaal 2.0: Van Boer tot Bord

De partners van Voedselrijk Zuid-West-Vlaanderen nodigen je van harte uit op het tweede Voedselrijk-netwerkevent. Kom naar ‘Lekker Lokaal’op 28 oktober in UZIEN in Deerlijk voor een avond vol ontmoeting en uitwisseling rond de korte keten in je streek.

Hoe krijg je korteketenproducten op een klantvriendelijke én efficiënte manier van bij de boer tot op het bord van de consument?

We schetsen een beeld van het heden en van de toekomstmogelijkheden en laten in discussiepanels verschillende visies aan bod komen. Daarnaast inspireren we je graag met de aanpak van gedreven producenten en geëngageerde consumenten die zelf blijven innoveren om de uitdagingen van vandaag aan te pakken.

Programma: 28 oktober - UZIEN, De Cassinastraat 10, Deerlijk.

18u Onthaal

18u30 Welkom

Welkomstwoord door Gedeputeerde Bart Naeyaert, Gedeputeerde Plattelandsbeleid en Landbouw en Visserij provincie West-Vlaanderen.

    Voedselrijk in actie door Carina Govaert (Velt). Wat realiseerden we met Voedselrijk sinds 2019 tot nu in de praktijk, en wat ligt er in het verschiet?

    19u10 Keynote

    Kansen en uitdagingen voor de korte keten vandaag, met ideeën voor morgen

      Door dr. ir. Frank Nevens (Team Gebiedswerking Zuid-West-Vlaanderen, Departement Omgeving en faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent).

      Frank Nevens werkt bij het Team Gebiedswerking Zuid-West-Vlaanderen, Departement Omgeving en doceert ook aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van UGent duurzame productie- en consumptiesystemen. Hij deed er in samenwerking met studenten onderzoek naar kansen en bedreigingen voor korteketenproductie en -verkoop in het Pajottenland. Hij deelt met ons zijn kennis over de korte keten zoals die er vandaag in Vlaanderen uitziet en hoe die is geëvolueerd tot wat ze nu is.

      In deze presentatie gaat hij verder dan de theorie en de cijfers en brengt hij ons enkele voorbeelden van hoe korte keten er in de toekomst kan uitzien. Zijn creatieve, innovatieve ideeën zijn ongetwijfeld ook voor Zuid-West-Vlaanderen inspirerend.

      20u-21u Gesprekspanels
      (1 thema kiezen bij inschrijving)

        1. Ondernemers banen zich een weg in korte keten

        Nele Dejonckheere van INAGRO in gesprek met ondernemers van Cargo Collectief, De
        Lochting, Fruit Lambrecht-Baart, en de coöperatie MMM…eetjesland.

        Korte keten is een heuse uitdaging voor ondernemers: productie-, verwerkings- en verkooptaken gemanaged krijgen, vraag en aanbod op elkaar afstemmen en uit dit alles voldoende inkomsten halen. Korteketenproducenten zijn dromers en doeners. Vanuit hun idealen zoeken ze praktische oplossingen: creatief en innovatief, al dan niet met hulp van anderen en verschillend van schaalgrootte.

        We laten een aantal inspirerende ondernemers aan het woord met hun korteketenvisie en -ervaring. Fruit Lambrecht-Baert uit Waregem zet in op productontwikkeling en assortimentsuitbreiding. De Deerlijkse start-up Cargocollectief brengt ’t zo per velo, De Lochting vzw uit Roeselare zoekt voortdurend naar balans in haar manier van ondernemen en de coöperatie Het Meetjesland brengt al het lekkers op één plek.

        2. Gedreven consumenten bouwen mee aan korte keten

        Jan van Winghem van de provincie West-Vlaanderen praat met vertegenwoordigers van Biobes, van de Facebookgroep van de Gezinsbond van Oeselgem, van de Stadsboerderij en Lokaalmarkt en van Voedselteams.

        Het initiatief om lokale, korte keten producten toegankelijker te maken voor elke burger hoeft niet altijd bij de producent of de overheid te liggen. Consumenten organiseren zich steeds vaker zelf, soms heel kleinschalig en soms (semi-)professioneel.

        Uit de getuigenissen van deze vier verschillende initiatieven komen telkens dezelfde waarden naar voren: enthousiasme, creativiteit, gedrevenheid, engagement, samenwerking… én liefde voor eerlijke, lekkere producten, zelf gekweekt of recht van bij de boer.

        3. Lokale besturen in gesprek met ondernemers over hun rol in korteketendistributie

        Frank Petit-Jean, consulent ecologische groenprojecten, begeleidt het gesprek
        met schepen Isabelle Degezelle uit Zwevegem, en met ondernemers Katrien
        Verbeke, Laurence Claerhout en Olivier Marescaux.

        Er zijn zeker diverse redenen om als lokale overheid de korte keten en duurzame voedselinitiatieven te steunen. Maar welke concrete rol is weggelegd voor steden en gemeenten?

        Als lokale overheid sta je dicht bij de korte keten. Wil je die een warm hart toedragen dan zijn er wellicht heel wat meer mogelijkheden dan enkel faciliteren. Ga je voor een boerenmarkt, een distributieplatform of een heuse lokale of zelfs regionale voedselstrategie?

        Welke acties kun je voeren en hoe pak je die aan op een doordachte, transparante manier? En dat binnen een globale bestuurlijke visie en met respect voor initiatief van lokale ondernemers en burgers. Wat verwachten ondernemers van hun lokale overheid?

        We praten met open vizier met vier bevlogen ervaringsdeskundigen. Je gaat gegarandeerd met veel inspiratie naar huis.

        21u-22u Netwerkmoment met drankje

          Dit evenement is helaas volzet.

          We volgen alle geldende COVID19-maatregelen voor de organisatie van evenementen. Het deelnemersaantal is dan ook beperkt, snel inschrijven is de boodschap. We kunnen uitsluitend deelnemers die ingeschreven zijn toelaten. Zij ontvangen enkele weken voor het evenement een bevestiging met de actuele voorzorgsmaatregelen.

          Praktisch
          28/10/2021
          18:00 - 22:00
          De Cassinastraat, Deerlijk